Научни доказателства за съществуването на извисено съзнание

24 юни 2018 г., 13:50
1338

Нашето изследване ни помага да разберем какво точно се случва в мозъците на хората когато те преживяват разширяване на съзнанието. Снимка: ESB Professional / Shutterstock

Невроучени откриха, че мозъкът влиза във “високо състояние на съзнанието” под влияние на психиделични наркотични вещества. На доброволци са били давани псилобицин, кетамин и ЛСД в контролирани условия, след което те са демонстрирали по-богато нервно сигнализиране, което е мярка за комплексността на мозъчната активност. Това е първото изследване, което доказва съществуването на по-богато сигнално състояние на мозъка при хора, докато са будни.

Проф. Анил Сет, един от авторите на изследването, обяснява:

“Това откритие показва, че мозъка, който е под влияние на психиделични вещества има много по-различно поведение от обикновения. По време на психиделичното състояние, електрическата активност на мозъка е по-малко предсказуема и по-малко интегрирана от стандартното будно състояние, което е измерено съобразно т.н. стандарт за глобално сигнално разнообразие.

Тъй като този стандарт вече е доказал полезността си при измерване на т.н. нивото на съзнанието, ние може да приемем, че психиделичното състояние се явява като един вид по-високо състояние от нормалното, но само по отношение на споменатия математически стандарт. Невроучените отбелязват, че това не означава, че по-високото състояние на съзнанието е в някакъв смисъл по-добро от обикновеното съзнание. То само демонстрира, че е различно.

“Нашето изследване ни помага да разберем какво точно се случва в мозъците на хората когато те преживяват разширяване на съзнанието при въздействието на психиделични вещества”, обяснява д-р Робин Кахарт-Харис. “Хората често казват,че в подобни състояния те стигат да прозрения, но когато това се случи в терапевтичен контекст може да доведе до положителни резултати”.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари