Някои храни имат отрицателен ефект върху когнитивната функция на мозъка и хранителните ни навици. Ново изследване е установило, че диети, които са богати на наситени мазнини, могат да забавят мозъчната функция.

Наситените мазнини имат директен ефект върху хипоталамуса - областта в мозъка, която има ключова роля за регулирането на чувството за глад. Затова приемането на наситени мазнини може да направи така, че да е трудно да контролирате своите хранителни навици. Това може да се отрази на ежедневната диета, като промени по неблагоприятен начин количеството храна, което приемате, видовете храни, които избирате да ядете, както и кога да спрете да се храните.

Наситените мазнини типично се намират в сланината, маслото или пържената храна. Ненаситените мазнини, които се приемат за по-полезни, се срещат в храни като риби, авокадо и студено пресован зехтин.

“Модерната наука обръща значително внимание върху влиянието на диетата на хората, върху качеството на живот при хората. Но въпреки че ефектът на наситените мазнини върху метаболизма е добре изучена, малко се знаеше за тяхното директно влияние върху работата на мозъка,” обясняват Мариана Криспино и Мариа Пина Молика, две от авторките на изследването.

То е проучило действието на мазнините върху лабораторни плъхове, като за период от шест седмици те са били хранени със сланина, а после – с рибени мазнини.

“Разликата беше просто изумителна. Нашите резултати подсказват, че наистина трябва да бъдем много внимателни при избора на вида мазнини, които консумираме. Правилният избор може да намали риска от затлъстяване и да предотврати някои болести на метаболизма.”

Източник: Psy Blog