Искаш ли сам да си изготвяш своя минипрогноза за времето? Предлагаме ти да направиш първата стъпка към това, като измайсториш барометър. Той ще ти показва високо или ниско е атмосферното налягане, а ти ще решаваш да вземеш ли чадъра. На всичко отгоре става изключително лесно!

От какво се нуждаеш:

  • празна метална кутия от кафе, храна за животни, консерва и т.н.;
  • по-голям балон;
  • парче ластик, достатъчно дълго, че да се увие около гърлото на кутията;
  • голяма игла;
  • сламка за коктейли;
  • хартия.

Какво трябва да направиш:

1. Най-напред пробвай един малък експеримент – надуй балона и обърни внимание, че колкото повече въздух влиза в него, толкова по-голямо е налягането, което той упражнява навън. Именно това налягане прави балона по-голям, когато го надуваш.

2. Следващата стъпка е да отрежеш голямо парче от балона и да го опънеш на гърлото на металната кутия. Завържи го с ластика максимално стегнато. Това е много важно, тъй като дори и най-малкото количество въздух, което може да премине, ще развали показанията на барометъра.

3. С помощта на малко лепило залепи сламката върху парчето балон, което сега служи за капак на кутията. С още една капка от лепилото закрепи иглата в другия край на сламката.

4. Вземи парчето хартия и го разграфи на равни интервали с химикал, така че да наподобява линия. Залепи новополучената скала на стената и постави барометъра отстрани, така че иглата да допира резките. По този начин тя ще отчита промените във времето и ще се движи надолу и нагоре в зависимост от атмосферното налягане.

Може да поставиш барометъра и вътре, но навън ще функционира по-добре. За да отчиташ промените, трябва да правиш по няколко замервания на ден в продължение на седмица. Успоредно с това наблюдавай стандартната прогноза за времето, за да направиш сравнения.

Как работи?

Когато въздушното налягане се увеличи, то упражнява по-голям натиск върху балона. В резултат той отива надолу, а иглата се изкачва по скалата. Обратно, когато въздушното налягане пада, напрежението върху балона намалява и отчитаме по-ниски стойности. Пренесено върху реалните климатични явления, ниското налягане означава дъждовно или поне облачно време. Когато иглата на барометъра се закове на най-долната позиция, вероятно идва истинска буря. Високото атмосферно налягане обикновено означава хубаво и спокойно време.