Когато става дума за опазване на околната среда, металните кенчета изглеждат по-приемлив вариант в сравнение с пластмасата. Оказва се обаче, че е напълно възможно под алуминия да открием още нещо...

MEL Science публикува видео на експеримент, който показва, че металните кенчета може да съдържат и странно пластмасово покритие. Не вярвате? Можете да проверите и сами.

Ето какво трябва да направите. Използвайте шкурка, за да отстраните илюстративните елементи по кенчето. След това го поставете в подходящ буркан, закрепете го за отвора с помощта на дървена пръчица (виж видеото). Накрая напълнете контейнера с препарат за отпушване на тръби (по възможност такъв, който съдържа натриев хидроксид) и оставете кенчето за 2 часа в него.

Важно: носете предпазни ръкавици, очила и маска, докато провеждате експеримента. Освен това се уверете, че сте на добре проветриво място. И разбира, ако сте сложили пълно с някаква течност кенче в буркана, не консумирайте напитката след провеждането на експеримента.

След като изминат двата часа, ще видите, че алуминият е напълно разложен. Много е възможно обаче да е останало пластмасово покритие, което все още съдържа течността на кенчето.

Според MEL Science химичната реакция, която протича тук е: 2Al + 2NaOH + 6H₂O = 2Na[Al(OH)₄] + 3H₂. Кенчето съдържа алуминий, който реагира лесно на алкалните компоненти в препарата за отпушване на тръби.

А каква е целта на пластмасата? Тя пречи на напитката да си взаимодейства с алуминия. В края на краищата – някои течности са доста киселинни и могат да проядат метала. Освен това изпълнява ролята на бариера, спираща заболявания, които се пренасят посредством храни и напитки.

За щастие наличието на пластмаса не  пречи на лесното рециклиране на кенчето. Въпреки това този експеримент показва колко много пластмасата е навлязла в ежедневието ни. Тя се среща и на места, за които дори не сме и подозирали.

Източник: IFLScience