Отдавна е популярна тезата, че кафето е диуретик. В резултат на това много хора избягват напитките с кофеин заради риск от дехидратация или по време на периоди на голяма жега.

Но кофеинът е слаб диуретик и толерантността към неговия диуретичен ефект може да се развие много бързо, в рамките на 4 до 5 дена с редовен прием на кофеин. Това, което е интересно, е, че този факт е познат от почти 100 години.

През 1928 година,  изследване на трима души е показало, че когато участниците не са приемали кофеин в продължение на 2 месеца, доза от половин милиграм на килограм телесна маса, която се равнява на количеството кофеин в половин чаша кафе, е предизвикала значително увеличаване на отделената урина.

Но редовният прием на кофеин, от 4 до 5 дни, е създал толернатност към диуретичния ефект и така дозата, необходима за за постигнето му е започнала значително да надвишава горната.  Това демонстрира, че редовното пиене на кафе или напитки с кофеин няма да предизвика хронична дехидратация на организма.

Източник: Science Alert