Знаете ли, че 25% от децата и тийнейджърите не пият вода, която да подсигури нужния за тях прием от течности? Още по-тревожно е положението при възрастните, които не пият достатъчно вода и са далеч от препоръчителната им дневна доза.

Медицински доказано е, че недостатъчното количество питейна вода може да предизвика сериозни здравословни проблеми, включително и храносмилателни проблеми, инфекции на пикочните пътища, тревожност и хронична умора.

Според доклад на СЗО 75% от населението на Европа и САЩ страда от хронична дехидратация. Това е много опасна тенденция, тъй като водата съставлява около 60% от телата ни, 75% от нашите мускули и 85% от мозъка ни. Дехидратацията може да наруши функцията на много части на човешкото тяло, оставяйки усещане за апатия и дори депресия.

Особено опасна е дехидратацията в горещ летен ден. За да предпазим малките деца от обезводняваме поради прекалено горещото време, на първо място трябва да ги обличаме в подходящи дрешки от естествени материи и да не ги излагаме на пряка слънчева светлина, както и да не ги завиваме с дебели одеялца. Веднага ви съобщаваме, че прекарването на часове на плажа е абсолютно противопоказно. Дори да си създавате илюзията, че се разхлаждате от морския бриз, слънцето след 11 ч. може да бъде особено опасно.

За да предпазим детето от дехидратация, причинена от вирусна инфекция с висока температура, диария и повръщане, на първо място е нужно да вземем мерки срещу заразяване с микробите, които биха я причинили. Редовното миене на ръцете е едно от най-важните неща, на които трябва да научим децата още от най-ранна възраст. Ако детето си играе с кал в парка или с пясък на плажа, внимавайте да не сложи ръце в устичката си и бъдете подготвени да му измиете ръцете във всеки един момент. Можете да си носите малко шише сапун, можете да използвате антибактериални кърпички или гелове. Последните две не се препоръчват за честа употреба, защото при малки деца могат да доведат до сърбежи, изсушаване на кожата, алергии. Ако не можете да измиете ръцете на детето със сапун, след антибактериалния гел, който премахва мръсотията, обработете кожата с мокри кърпички.

Когато извеждаме малките деца на разходка, винаги трябва да носим със себе си шише с питейна вода или студен чай. Не забравяйте да предлагате през 20-30 минути на детето вода. То няма как да си поиска.

Много е важно да не излизате без шапка. Ако вас като възрастен може да ви заболи главата от слънцето, представете си как действа то на бебешката или детската глава.

Ето и признаците, които да ви подскажат, че детето е дехидратирано:

-  ако повече от 3 часа не е пишкало;

- ако изглежда отпуснато и вяло;

- ако забележите, че устните му са сухи;

- ако плаче без сълзи;

- ако проявява необичайни признаци на сънливост;

- ако очичките му изглеждат хлътнали;

- ако е необичайно нервно;

- ако повръща;

- ако установите повишена телесна температура;

- ако забележите спазми и схващания по тялото;

- ако установите ускорен пулс и безпокойство;

- ако усетите неприятен дъх.

Ако забележите някой от горните признаци, незабавно вземете мерки за рехидратиране.

Цветелина Велчева