В интервю по телевизията американският лекар д-р Дейв Прайс, който работи с пациенти, болни от коронавирус в клиника в Ню Йорк, разказа как може да намалим и сведем почти до нула риска да се заразим. 

Той дълго е наблюдавал и така е стигнал до извода, че в 99% човек се заразява при контакт с болни и при пипане на повърхности, по които вирусът е полепнал, а след това с немити ръце го пренасяме на лицето, което докосваме. 

„Най-много хора се заразяват при продължителен контакт със заразен или с хора, които са в инкубационен период. Практически 99% заразата става в резултат на физически контакт, при пипане с ръце на повърхност, по която са полепнали вируси, а след това и на лицето - очи, нос, уста. Има и твърдения, че можеш да се заразиш от въздуха, но засега наблюденията сочат, че това става само, ако се подцени опасността и стоиш на близко разстояние до болен и то продължително време – поне 15-30 минути. Ще повторя ясно още веднъж: масово заразяването става при физически контакт и последвало след него докосване на лицето с мръсните ръце“, обяснява лекарят. 

А немски експерти направиха списък с 10 предмета вкъщи, които трябва да се почистват особено старателно. Светите им публикува вестник Bild. 

Причината е, че по тях се трупат микроби, включително и патогенни.

Кърпи. Не винаги успяваме да измием ръцете достатъчно добре и част от бактериите попадат върху тях. В резултат кърпите събират колонии от потенциално опасни микроорганизми.
„Сега, когато опасността от заразяване с коронавирус е висока, кърпите трябва да се сменят на всеки 3 дни и да се перат при 60градуса. Всеки член на семейството трябва да има собствена кърпа. След като използваме кърпата, тя трябва да се простра, за да изсъхне.

Кухненските кърпи и салфетки трябва да се перат отделно от дрехите“, съветва д-р Сузана Хугет, завеждащ клиника по хигиена в клиника Asklepios в Хамбург.

Парцалът, с който миете пода. Трябва да го дезинфекцирате старателно. Няколко пъти в седмицата го оставяйте във вряла вода и дезинфектант.

Мобилен телефон и таблет. Трябва да се чистят и дезинфекцират редовно, особено, ако ги ползвате и извън дома. Същото се отнася и за слушалките. Използвайте спирт (60-70%, не повече).

Дистанционните на телевизор, уредби, клавиатури. Всеки ден ги забърсвайте с антибактериални кърпички.

Крановете на чешмите. Трябва да се дезинфекцират редовно с препарат.

Тоалетната чиния и бутоните за вода. Трябва да се почистват и дезинфекцират 2-3 пъти седмично.

Очилата. Мийте ги редовно с вода и сапун или със специални кърпички със спиртен разтвор.

Брави и ключове за осветление. В дома има много брави и ключове, които пипаме редовно. Добре е да ги почиствате редовни и да ги дезинфекцирате.

Чаршафи и пижами. Според немските експерти няма нужда от специални препарати за дезинфекция, достатъчно е да се перат на 60  градуса. Ако цялото семейство е в къщи в повечето време, те трябва да се сменят веднъж на 2 седмици. А нощниците и пижамите – на всеки 4 дни. Ако човек се поти обилно, и по-често.

Източник: Новите родители