Често се чудим как да изберем надежден дезинфектант, който хем да пази от вируси, хем да не изсуши прекомерно кожата или да причини алергия.

„Регистрираните продукти дават най-голяма гаранция за дезинфекция на ръцете. На пазара най-често се предлагат такива с 60- 62% алкохол.

По-добре е спиртното съдържание да е над 70%,

за да сме сигурни, че убива вирусите. Такива са препоръките на Световната здравна организация. 
Другият важен ориентир е, продуктът, който купуваме да е биоцид – с други думи да има експертна оценка, че е безопасен за здравето и да е регистриран като такъв, каза за Радио Варна Богомил Николов от „Активни потребители“.

На пазара се предлагат много козметични средства, които не гарантират ефективна дезинфекция на ръцете и не могат да унищожат вируса.

Проверете дали продуктът има регистрационен номер

Другият ориентир освен номера е на етикета да има думите „дезинфекция или дезинфектант", да пише, че е за ръце и да проверим алкохолното съдържание да е високо. 
Биоцидният продукт се различава по това, че има регистрационен номер на етикета си, докато козметичния няма. Това е най-простият начин да се ориентираме в избора, обясни още Николов.
Дезинфектантите за ръце са два вида – течност или гел. Много хора не харесват геловете, защото оставят лепкаво усещане по ръцете, докато течните, които се пръскат като спрей, се предпочитат и купуват повече, защото не оставят подобно усещане, сочи проучване на организацията.

Новите родители