Учени от университета Стратклайд в Глазгоу са разработили система за дезинфекция на помещения чрез светлина. Тя не е ултравиолетова, а видима, но със специална дължина на вълната. Новата технология се справя с много упорити болестотворни бактерии.

Разработката на шотландските учени дезинфекцира въздуха и осветяваните повърхности като ги залива с т. нар. високоинтензивна тясноспектрална светлина (HINS)

Клиничните изпитания в Кралската болница в Глазгоу показали, че системата причинява истински мор сред вредните бактерии - със значително по-добри резултати, отколкото при ползването само на химически средства.

Стерилизиращата лампа е създадена от електроинженера проф. Скот Макгрегър, микробиолозите Джон Андерсън и Мишел Маклийн и проф. Джери Улси (физик-оптик).

Новата технология е безвредна за хората и е първата, която действа на практика постоянно. Специално подбраната светлина възбужда определени молекули, съдържани от бактериите. От взаимодействието се получават силно реактивни химикали, убиващи резистентни щамове на Staphylococcus aureus и Clostridium difficile.

Светлината, излъчвана от системата е виолетова, но екипът е разработил комбинация от светодиоди, които произвеждат топла бяла светлина.

Източник: Science Daily