Мозъчни клетки, имплантирани в плъхове, помагат за психиатрични изследвания, съобщава АФП. Учените смятат, че това би улеснило проучванията върху шизофренията и методите за лечение.

Изключително трудно е да се изучават менталните проблеми, тъй като животните не страдат по начина, по който го правят хората. 

Учените вече практикуват отглеждане на клетъчни култури от мозъчна тъкан на човек. В лабораторни условия обаче невроните не се развиват по същия начин като в човешкия мозък, казва Серхиу Паска, професор по психиатрия и поведенчески науки в Станфордския университет. Той е водещ автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър“. Клетките могат да бъдат отгледани извън човешкото тяло, но не позволяват да се изучат симптомите, до които води дефектът в тяхното функциониране. 

Клетъчни тъкани, отгледани извън човешкото тяло – органоиди – се имплантират в мозъка на млади плъхове, пише БТА. Възрастта е важна, тъй като мозъкът на възрастното животно спира да се развива. Интеграцията на човешките клетки трябва да бъде част от развитието. Установено е, че органоидите могат да се развият достатъчно и да се хранят от кръвоносната система на плъха. Развитието достига до степен, в която те заемат една трета от едното полукълбо. 

Научният екип използва тази нова техника – органоиди с човешки произход в тяло на плъх – отглеждайки клетки от пациенти с генетично заболяване, известно като синдром на Тимъти. Оказва се, че в мозъка на плъха тези клетки нарастват по-бавно и не са толкова активни както при тези от здрави пациенти. 

Техниката позволява да се тестват нови лекарства. Според учени, които не са участвали в изследването с плъхове, резултатите дават възможност за навлизане в нова територия, но и повдигат етични въпроси. Един от тях е доколко имплантирането на човешки мозъчни клетки в тяло на животно може да промени самата природа на животното, отбелязва АФП. 

Според Серхиу Паска съществува морален императив за по-добро изучаване и евентуално лечение на психиатрични заболявания.