От доста време насам учените знаят, че хората, страдащи от депресия, са изложени на по-висок риск от Алцхаймер. Сега ново предварително проучване показва, че ако хората все пак развият Алцхаймер, то тези с депресия може и да започнат да проявяват симптомите на деменция около 2 години по-рано в сравнение с онези, които нямат депресия. Същевременно хората с тревожност, които заболеят от Алцхаймер, могат да започнат да изпитват първите симптоми на деменция приблизително 3 години по-рано в сравнение с онези без тревожност. Това сочат резултатите от проучването, което бе представено в рамките на 73-тата годишна среща на Американската академия по неврология.

„Нужни са повече проучвания, за да разберем въздействието на психиатричните заболявания като депресия и тревожност върху развитието на Алцхаймер и дали лечението и контролирането на депресията и тревожността биха могли да предотвратят или забавят появата на деменция при хора, които са податливи на нея – пише Закари А. Милър от Калифорнийския университет, един от авторите на проучването. – Не казваме, че хората с депресия и тревожност ще развият Алцхаймер със сигурност, но вероятно би било добра идея пациентите, страдащи от подобни състояния, да обсъдят със своите лекари различни начини, които биха могли да подпомогнат дълготрайно мозъчното им здраве.“

Освен за депресия и тревожност – двете най-чести психиатрични заболявания – авторите на проучването са потърсили следи и от история на биполярно разстройство, посттравматичен стрес и шизофрения. От 1500 души в изследването, страдащи от Алцхаймер, 43 процента от тях някога са страдали от депресия, 32 процента са имали тревожност, 1,2 – биполярно разстройство, 1 процент – посттравматичен стрес и 0,4 процента – шизофрения.

Изследователите откриват също така, че хората, страдащи само от едно от психиатричните заболявания, развиват първите симптоми на Алцхаймер около 1,5 години по-рано в сравнение с онези, които не страдат от психиатрични заболявания. Тези с две – 3,3 години по-рано, а тези с три или повече – 7,3 години по-рано в сравнение с хората без каквито и да било психиатрични заболявания.

Специалистите решават да потърсят връзка и между психиатричните заболявания и някои добре известни рискови фактори за развиването на Алцхаймер като например високо кръвно, висок холестерол и диабет (както и фактори, които наскоро бяха установени като рискови, включително автоимунни заболявания и пристъпи). Те откриват, че е по-вероятно хората с депресия да имат и автоимунно заболяване, докато тези с тревожност – история на пристъпи.

„Въпреки че асоциацията между депресията и автоимунните заболявания, както и между пристъпите и тревожността, е все още предварителна, ние предполагаме, че депресивните състояния при някои хора водят до много по-голямо невровъзпаление – казва Милър. – Наличието на тревожност пък вероятно подсказва за по-голяма степен на невронна хипервъзбудимост, при която мрежите в мозъка се стимулират твърде много. А това потенциално отваря нови терапевтични цели за предотвратяването на деменция.“

Източник: Medical Xpress