По време на половото съзряване кората на главния мозък постепенно изтънява - по-бързо при момчетата, отколкото при момичетата, предаде Infox.ru. Това не значи, че хората и особено мъжете, оглупяват през пубертета. Просто структурата на "контролния им център" се променя и расте.

Съзряването променя не само външността, но и поведението на подрастващите. И не винаги към добро - много момичета в юношеството си стават истерични, често изпадат в депресия и проявяват метаболитни нарушения (анорексия, напълняване). Момчетата пък стават по-агресивни.

Изследователите от американския Национален институт за психическо здраве под ръководството на д-р Армин Раджнахан си поставили за задача да обяснят тези поведенчески промени. Те били убедени, че коренът на детските истерии, депресии и агресии е именно променящата се мозъчна структура. В продължение на 13 години те наблюдавали група младежи, отчитайки вида на сивото им вещество от 9 до 22-годишна възраст. Получените портрети били съотнесени към хормоналния статус на доброволците.

Изследването показало недвусмислено - процесът на навлизане в сексуална зрелост изтънява кората на мозъка. Това става по-бързо при момчетата, но до 22-годишна възраст двата пола се изравняват. Това обаче не се дължало на намаляване на броя на невроните, а на натиска, който растящият мозък оказвал върху кората.

Основна причина и следствие от изтъняването се оказали променящите се хормони. При това естрогенът и андрогенът карали кората да изтънява по различен алгоритъм и с различна скорост при двата пола. Според учените, такава голяма промяна в сивото вещество не може да не окаже огромно влияние върху поведението на подрастващите - затова не наказвайте своя тинейджър за буйствата му - просто си представете какво става с мозъка му!