С настъпването на пролетта много от нас усещат липса на енергия и желание за каквато и да е дейност. Наричаме това състояние пролетна умора. Как да помогнем на организма си да се справи с тази промяна – съветите от диетолога Райна Стоянова.

„Умората е характерна за преходните сезони, каквито са есента и пролетта. Начинът на живот през зимата – бедната на плодове и зеленчуци диета, застоелият начин на живот и прекарването повече вкъщи, допринасят за това да изчерпаме нивата си на енергия и през април и май да се чувстваме изморени”, обясни в „Тази събота” по bTV Райна Стоянова.

Пролетта е и моментът, когато се обострят хроничните заболявания. Алергиите са в пика си.

„Добре е преди да започнем да приемаме витамини, минерали и хранителни добавки да се посъветваме с лекар. Хубаво е да приемаме витамин С от плодовете”, посъветва диетологът.

Тя поясни, че няма универсална формула, която да е валидна за всички.

 „За засилване на имунната система през пролетта е добре да се приемат и пробиотици, както и повече фибри. При промяната във времето и ако нямаме възможност да се наспиваме, добре е да се приема мелатонин като хранителна добавка. Но това също е строго индивидуално”, каза още Райна Стоянова.

Тя посъветва да обръщаме внимание на пролетната умора и хроничните заболявания, които се обострят, защото те могат да прераснат в по-сериозен проблем.

Източник: Мениджър Нюз