Нездравословните диети са причина на 11 млн. смъртни случая годишно - повече отколкото причинява тютюнопушенето, според проучване, цитирано от The Guardian. Всички те биха могли да бъдат предотвратени.

Най-големият проблем не е боклукът, който ядем, а питателната храна, която не ядем, казват изследователи. Докато никой не оспорва, че захарта и транс-мазнините са вредни, повече смъртни случаи всъщност са резултат от липсата на здравословни храни в нашата диета, установява проучването Global Burden of Disease, проведено от Института за измерване и оценка на здравето (IHME) в Сиатъл, което медицинското списание Lancet публикува.

Основните причини за смърт, свързана с лоша диета, са сърдечните удари и инсултите, последвани от рака и диабет тип 2. По-доброто хранене би могло да предотврати смъртта на един от всеки пет души по света. Въпреки че диетите варират в различните страни по света, половината от всички смъртни случаи по света и две трети от уврежданията, дължащи се на неправилна диета, са резултат от консумирането на твърде малко плодове и зеленчуци и поемането на прекалено много натрий (сол).

Но вместо да се опитват да убедят хората да намалят захарта, солта и мазнините, което всъщност е "основният фокус в дебата за здравословното хранене през последните две десетилетия", би било по-добре да се насърчават здравословните алтернатови, апелират изследователите.

"Като цяло в реалния живот хората заместват. Когато увеличават потреблението на нещо, те намаляват консумацията на друго”, казва д-р Ашкан Афшин - водещ автор на изследването.

Основните рискови фактори са консумирането на твърде много сол и твърде малко пълнозърнести храни, плодове, ядки и семена, зеленчуци и омега-3 мастни киселини от морски дарове. Други разгледани рискови фактори са консумацията на високи нива на червено и преработено месо и сладки напитки, ниска консумация на мляко и ниско съдържание на фибри. Дори в страни, които се придържат към средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, като Ливан, Израел и Иран, консумация на всички здравословни храни не е оптимана", казва Афшин.

Лошото хранене е причината за смъртта от 10,9 млн. или 22% от всички смъртни случаи сред възрастните през 2017 г. Тютюнът се свързва с 8 млн. смъртни случаи, а високото кръвно налягане беше свързано с 10,4-милиона смъртни случая.

"Придържането към диети, богати на соевите храни, боб и други здравословни растителни източници на протеини, ще имат важни ползи както за човешкото, така и за световното здраве", казва проф. Уолтър Уилет от Харвардския университет, съавтор на проучването.

Източник: Мениджър Нюз