Ниски концентрации на витамин D са свързани с хроничните главоболия, откри най-голямото до момента изследване по проблема.

Финландски учени са изследвали 2601 мъже и са открили, че 68% имат недостиг на витамин D.

Тези от тях, които са се оплакали от хронично главоболие, са имали дори по-ниски нива.

Мъжете, които са имали най-ниските нива на витамина, са имали двойно по-висок риск от хронични главоболия в сравнение с тези, които са имали високи нива на витамина.

Също така, оказало се, че хроничните главоболия е по-вероятно да се случат през зимните месеци.

През зимата много по-малко слънчеви лъчи греят кожата и това означава, че организмът не е в състояние да изработи необходимото количество витамин D.

Финландия и изобщо северните страни са много подходящо място за изследване на ролята на витамин D при главоболията, защото слънцето грее много по-малко през зимата.

Стандартните медикаменти като болкоуспокоителни е дори възможно да нанасят повече вреда отколкото полза, смятат някои учени.   

Предишни изследвания вече свързаха ниските нива на витамина с депресията и отрицателните мисли, както дори и с деменцията.

По принцип храните, които имат най-високи концентрации на витамин D, са мазните риби и яйцата, но в реалния живот повечето хора получават своята доза от действието на слънчевите лъчи върху кожата.

Източник: Psy Blog