Да бъдеш учен понякога звучи доста забавно – например, да преброиш всички мравки по света, да караш делфин да говори по телефона или да гледаш пеперудите по време на земетресение.

Подобни налудничаво звучащи експерименти понякога звучат доста налудничаво, во могат да докажат невероятни факти. Като например, следните…

Оксфордският университет е по-стар от империята на ацтеките

Първите студенти в Оксфорд постъпват през 1096 г., докато градът-държава Теночтитлан е основан през 1325 г. Това означава, че университетът е с около 200 години по-стар.

Кръстосването на кутретата, когато обещаваме нещо, означава, че този, който нарушава обета, трябва да отреже малкия си пръст.

Жестът първоначално идва от Япония. В периода Едо (1603 – 1868) бандитите имали ритуал да отрязват дясното си кутре, за да докажат лоялността си. Много по-късно, видоизменена до неразпознаваемост, тази традиция се превръща в обичай сред децата в различни страни.

На Юпитер и Сатурн вали дъжд от диаманти

Двете планети, газови гиганти, имат истински диамантени небеса. Огромното налягане във вътрешността на гигантските планети може лесно да превърне въглерода в диаманти.

Първо мълниите превръщат метана във въглерод, който се втвърдява, докато пада надолу, превръщайки се в парчета графит след 1,600 км и след това в диаманти след още 6000 км.

В света има по повече от 1,6 милиона мравки на човек

Мирмеколози са изчислили, че на Земята живеят 1-10 квадрилиона мравки. Това означава, че в света има повече от 1 милион мравки на човек, а общата им маса е почти същата като тази на човечеството.

Изкуствените фламингота са повече от живите

Фламингото е рядка птица, но е толкова красива, че много хора биха искали да я видят в задния си двор. Ето защо в световен мащаб има няколко пъти повече изкуствени фламингота, отколкото истински: последните не повече 2-3 милиона, докато броят на пластмасовите им подобия достига почти 1 милиард.

Пирозомът е кух 30-метров червей, живеещ в океана
 
Това създание е известно като „морски еднорог“. То е толкова рядко, че е виждано само няколко пъти. Пирозомът прилича на гигантски прозрачен и кух червей, но всъщност се състои от хиляди организми, които блестят в мрака. Смята се, че могат да достигнат размера син кит.

Митридат VI не успял да се отрови, тъй като бил имунизиран срещу отрови.
 
Митридат VI Евпатор вземал малки дози от различни отрови от детството си, за да придобие имунитет. По време на бунтове римляните искали да го заловят като заложник. В този момент Митридат се опитал да се отрови, но не успял. Това се казва ирония.

Ако бяхме живеехме в пълен мрак, щяхме да будуваме в продължение на 36 часа и да ни трябват 12 часа за сън

Колко часа ще трае един ден за човек, който не може да изчислява времето по външни признаци?

Френският спелеолог Мишел Сифре провел няколко експеримента за да провери това. Той живял в специално оборудван бункер без светлина, постоянна температура и влажност и абсолютна тишина. Прекарал няколко месеца по този начин.

Резултатите показват, че неговият вътрешен часовник се изменя: той будува по 36 часа и спи по 12. По-късно той провежда подобни експерименти с други доброволци в една пещера и резултатът е същият.

Стъпалата ни са толкова дълги, колкото предмишницата. Палецът е дълъг, колкото носа. Дължината на устните е колкото показалеца.
 

Проверихте всичко, нали? Това са стандартните пропорции на човешкото тяло, използвани от художниците, когато рисуват хора. Те са онагледени от Леонардо да Винчи в прочутия му Виртувиански човек.