В социалната платформа Reddit, извор на скрито познание от 2005 година насам, потребител на име nora100797 задава следния въпрос към всички останали в секцията AskReddit: „Коя е най-главозамайващата статистика, която сте чували?“ Можете да прочетете всички отговори, а ние ви представяме селекцията на Bright Side.

1. Едва през 2015 г. Лондон достига числеността на населението си от 1939 г.

76 години и три цели поколения без войни и катастрофи са били нужни на британската столица, за да възвърне населението си отново до равнището на предвоенните времена. Интересното е, че както Берлин, така и Париж все още не са го достигнали.

Източник: Daily Mail

2. Само между 5 и 10 процента от вината стават по-добри след година, а само 1% - след 5 години.

Звучи като достатъчно добра причина да отворите бутилката на момента.

Източник: Wikipedia

3. Поне 15% от всекидневните запитвания към Google не са повтаряни в рамките на 15 години.

Google провежда статистическо проучване за 15-ата си годишнина. То показва, че средно всяко шесто търсене е уникално за този период. Търсачката непрекъснато се актуализира, разбира се, но тези данни показват колко невероятни и разнообразни сме ние, хората.

Източник: Jungle

4. В Токиo живеят повече хора, отколкото в Канада.

Звучи невъзможно, но е абсолютно вярно: в агломерацията Токио живеят повече хора от втората по големина страна в света.

Източник: Wikipedia

5. Когато на едно място се съберат 70 души, има 99,9% вероятност поне двама от тях да са родени на една и съща дата.

За нас лаиците може да звучи съмнително, но е математически точно. Ако един член на групата е роден на деня Х, това остават още 364 дни за втория, 363 за третия и т.н. За да се изчисли тази вероятност, трябва да умножите тези пропорции - 365/365 х 364/365 х 363/365 и т.н. Като резултат остават по-малко от 0,01% от групата.

Източник: Betterexplained