Кои са петте най-пристрастяващи субстанции според психиатрите?

24 август 2019 г., 18:01
6020

Снимка: Shutterstock 

Както знае всеки, който обича да пие кафе всяка сутрин, не всички пристрастяващи вещества имат еднаква сила и ефект. Кафеинът,например, който е най-широко консумираното наркотично вещества на Земята, не е опасен за човешкото здраве, когато се употребява в разумни, и всъщност доста широки граници. Но за да дадат идея на хората, които са най-опасните пристрастяващи субстанции, екип от психиатри, химици и фармаколози от кралския психиатричен колеж са извършили систематично подреждане, което е използвало три основни критерия за оценка на субстанциите.

Първо, колко физическа вреда причиняват. Второ, колко пристрастяващи са и трето, колко вредни са за обществото като цяло. Те с публикували своите данни в престижното медицинско научно списание Ланцет. Ето и водещите пет субстанции:

  1. Хероин – той е получил три точки от три възможни по критериите за удоволствие, копнеж и физическо пристрастяване.
  2. Кокаин – той е получил три точки от три възможни за удоволствие, но се е класирал като психологически по-малко пристрастяващ от хероина и около наполовина колкото него физически пристрастяващ.
  1. Никотин – по критерия за психологическо пристрастяване никотинът е бил класиран като толкова пристрастяващ, колкото и кокаина. Никотинът е получил 2.6 точки от 3 възможни, в сравнение с 2.8 за кокаина. Но е бил класифициран като доставящ по-малко удоволствие и като значително по-слабо физически пристрастяващ.
  2. Барбитурати – това са седативи, които се предписват срещу тревожност. Те са били класирани като носещи по-малко удоволствие и причиняващи по-слабо психологическо и физическо пристрастяване от никотина, хероина и кокаина.
  3. Алкохол -  той е бил класифициран като по малко психологически пристрастяващ от тютюна, но еднакво с него доставящ удоволствие, с 2.3 точки от 3. Алкохолът и тютютън имат близки точки по своята сила на физическо пристрастяване.

Science Alert

Коментари