Безопасността по време на бременност е правило №1. Lажно e да обръщате голямо внимание на начина си на живот и храненето, но също така и на козметиката, която използвате. Винаги трябва да проверявате козметичните си продукти и да използвате само тези, които съдържат безопасни вещества.

Някои почистващи препарати за лице, лосиони за тяло и грим съдържат съставки, за които е доказано, че представляват заплаха за развиващия се плод, а други трябва да се избягват след раждането, тъй като могат да преминат в кърмата.

Ето кои са безопасните за бременната и плода съставки в козметичните продукти.

Азелаинова киселина

Тази антибактериална съставка се съдържа обикновено в продуктите, предназначени за лечение на розацея, а така също и в някои срещу акне. Тя намалява зачервяването и пигментацията. Не е известно да има отрицателни странични ефекти за майката или бебето.

Масло от гроздови семки

Често срещано в серумите за лице и маслата за тяло. Тази изцяло естествена съставка може да се използва локално по време на бременност и кърмене. Внимание! Хранителните добавки, които съдържат масло от гроздови семена НЕ трябва да се приемат по време на бременност.

Етерични масла

Много бъдещи майки разчитат на ароматерапия и масаж, за да успокоят различни неприятни симптоми - от сутрешното гадене до болките в гърба. Най-правилно е да говорите с вашия лекар, който да прецени съобразно състоянието ви кои масла са най-подходящи за локално приложение. Като цяло маслата от мандарина, лайка и мента се считат за безопасни, а тези от салвия, хвойна и мащерка е добре да се избягват. През първото тримесечие маслата не трябва да се използват.

Хиалуронова киселина

Когато става въпрос за изглаждане и хидратиране на кожата, това е ключова съставка, особено по време на бременност и кърмене. Има добър ефект и не представлява заплаха за майката или бебето.

Млечна киселина

Тази алфа хидрокси киселина (АНА) се съдържа предимно в ексфолиращите продукти и не представлява заплаха по време на бременността или за плода.

Ниацинамид

Включен е в продуктите за лечение на акне и розацея и представлява форма на витамин В3. Може да помогне за намаляване на зачервяването и възпалението, така че е добър избор.

Витамин С

Когато става въпрос за третиране на тъмни петна и проблеми с тонуса на кожата по време на бременност и кърмене, витамин С е чудесен избор. Освен това той увеличава производството на колаген.

Цинков оксид

Това е основна активна съставка в много минерални слънцезащитни продукти, които могат да се използват по време на бременност и след това, защото не се абсорбират от кожата, а просто остават на повърхността. Среща се и в минералните гримове, които са добър избор по време на бременност.

По материали на DonnaD / Новите родители