Със сигурност знаете, че е ежедневната консумация на вода е от ключово значение. И за здравето, и за красотата ни.

И до ден днешен учените продължават да спорят за правилното количество вода на ден. Но когато става дума за точните моменти, в които да я консумираме, всички са единодушни.

Сутрин след ставане

Няма значение колко часа спим – през това време тялото ни се дехидратира. Ето защо – непосредствено след събуждане рано сутрин – е хубаво да изпием една чаша вода. Дори преди самото кафе.

Ако лишим тялото си от така необходимата му вода, то започва да функционира на пълни обороти, но няма какво да го смаже. Водата стартира процеса по обмяна на веществата, подобрява циркулацията на кръвта и ни прочиства от свободните радикали.

Преди хранене

В никакъв случай по време. Чаша вода преди основното ястие запълва стомаха ни и ни позволява да се заситим с по-малки порции. Освен това активира вкусовите рецептори и прави храната още по-вкусна.

Когато сме гладни

Когато коремът ни пристърже, не е нужно веднага да прибягваме до малки, но в повечето случаи вредни закуски

Вместо това, изпиваме една чаша вода. Дори да ни се струва странно, понякога бъркаме глада с жаждата.

Преди и след тренировка

Преди, а и по време на тренировка е много важно да консумираме достатъчно вода, за да избегнем дехидратация, предизвикана от обилното потене.

Именно за да наваксаме изгубените течности, трябва да пием достатъчно и след физическа активност. Но е важно да не го правим бързо, защото не се отразява добре на стомаха.

Болести

Ако самите ние сме хванали сезонен грип или сме попаднали в среда, пълна с болни, трябва да пием една идея повече вода. Добре хидратираното тяло се бори по-успешно с бактериите и вирусите.

Умора

Допълнителното (или поне достатъчно) количество вода помага и при умора. Ако силите са ни напуснали, но не можем да презаредим батериите с една дрямка, надали ще ни е проблем да изпием една-две чаши вода.