Учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил установяват, че ключова структура в мозъка нараства необичайно в периода от 6-я до 12-ия месец от раждането на бебета, които развиват аутизъм. Техните открития са публикувани в American Journal of Psychiatry.

Специалистите сканират мозъците на над 400 деца, включително 58 новородени с увеличен риск от развиването на аутизъм (тъй като техен брат или сестра вече страда от него) и впоследствие диагностицирани със заболяването, 212 новородени с увеличен риск от заболяването, но които след това не са диагностицирани с него, контролна група от 109 деца и 29 новородени със синдрома на Мартин-Бел – генетично състояние, което предизвиква най-различни проблеми, свързани с развитието, включително трудности при ученето и когнитивни увреждания.

Учените откриват, че бадемовидното тяло нараства необичайно при бебета на възраст от 6 до 12 месеца, които впоследствие развиват аутизъм. Уголемяването продължава до 2-годишна възраст – моментът, в който родителите обикновено забелязват първите признаци на аутизма.

Бадемовидното тяло (наричано още амигдала) представлява набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си. То е част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми. Амигдалата най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, както и с чувството на удоволствие в отрицателен смисъл, т.е. на агресия. Състояния като гняв, отбягване и определени защити се активират именно благодарение на нея. Тя е отговорна и за задействането на наследствените признаци на стреса.

По-стари проучвания откриват, че амигдалата е необичайно голяма при деца с аутизъм, но това е първото, което показва как и кога настъпва това уголемяване.

„Ние също така открихме, че нарастването на амигдалата през първата година се свързва със социалните дефицити на 2-годишното дете – казва Марк Шен, водещ автор на проучването и професор по психиатрия и невронаука в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. – Колкото по-бързо нараства амигдалата през ранното детство, толкова повече социални затруднения изпитва детето, когато е  диагностицирано с атуизъм година по-късно.“

Какво обаче кара амигдалата да се подува, какво предизвиква аутизма? Изследователите смятат, че техният научен труд не може да отговори на този въпрос. По-стари проучвания обаче вероятно могат да ни помогнат в това отношение. Те откриват, че новородените, които развиват аутизъм, имат проблеми с визуалните стимули в своята среда. Специалистите предполагат, че ранните проблеми, свързани с обработването на визуалната и сензорната информация, може да пренатоварва амигдалата и да я принуждава да нараства.

За момента учените се надяват, че техните най-нови открития могат спомогнат за по-ранното диагностициране на заболяването.

Източник: IFLScience