Хората от аутистичния спектър са предразположени към посттравматично стресово разстройство (ПТСР), показва ново проучване на Австралийския национален университет (АНУ) и Университета на Куинсланд.

Изследването установява също, че посттравматичното стресово разстройство може да доведе до задълбочаване на някои основни черти на аутизма, като например повтарящото се поведение.

Проучването, публикувано в списание iScience, показва, че макар по принцип посттравматичното стресово разстройство да се предизвиква от екстремен стрес, една лека стресова ситуация може да е достатъчна, за да предизвика травматичен спомен при хората с разстройство от аутистичния спектър (РАС).

Старшият автор д-р Натали Дехортер заявява, че изследването, проведено върху мишки, е успява да определи механизмите в мозъка, които могат да бъдат отговорни за това явление.

"Макар че повишената чувствителност към стрес и травми е все по-често срещан проблем при аутистичните разстройства, досега последствията от тях бяха до голяма степен пренебрегвани", каза д-р Дехортер.

"Успяхме да покажем специфичната промяна на мозъчните вериги, която е в основата на свръхчувствителността към стрес при РАС. Знаем какво се случва на клетъчно и на структурно ниво в префронталната кора."

Водещият автор на изследването, д-р Шаам Ал Абед, заявява: "Разбирането на тази свръхчувствителност е от решаващо значение за лечението на тези травматични спомени с подходяща поведенческа терапия. Като реконтекстуализираме травматичния спомен, можем да се надяваме да облекчим влошаването на тези основни черти."

Източник: iScience (2024). DOI: 10.1016/j.isci.2024.109747

Според д-р Ал Абед резултатите могат да помогнат както на лекарите, така и на хората от аутистичния спектър.

"Понастоящем диагностицирането на посттравматичното стресово разстройство при аутизма е предизвикателство", казва тя. "Ако успеем да разберем малко повече за основните механизми, това ще помогне изключително много на хората да се справят със симптомите си по подходящ начин."

Според изследователите проучването също така подкрепя идеята, че ситуации от ежедневието - като влизането в особено шумна или непозната среда - могат да бъдат преживявани като травматични от невродивергентни популации.

Проучването призовава за по-добра информираност за ПТСР при аутизма, за да се даде възможност за ефикасна намеса при тези, които е по-вероятно да преживеят травма.

"Навременното откриване изглежда е от съществено значение, особено ако ПТСР може да влоши основните черти на аутизма", казва д-р Дехортер. "Нуждаем се от повече изследвания за припокриването на тези две състояния."

Източник: Medical Xpress