Поглед, впит в очите на любимия човек, пеперудки в стомаха, приятно чувство на трепетно очакване, а после: дълга страстна целувка, която те кара да забравиш всичко, наистина всичко наоколо. Малко неща са показвани или предавани толкова често и с такива детайли в киното, литературата, музиката и живописта, колкото целуването. Мнозина го определят като върховно чувство, като едно от най-големите удоволствия в живота. И това има своето биологично обяснение, защото целуването предизвиква истински коктейл от хормони.

Отпускане и щастие

Главни виновници за това особено интензивно усещане са неизброимите нервни окончания върху устните ни. При това наред с болкоуспокояващите ендорфини се освобождават още два хормона - така нареченият  „хормон на любовта“ окситоцин и хормонът на щастието серотонин, които ни привеждат в състояние на най-висше блаженство и събуждат усещане за  привличане и единение. Полезен страничен ефект е, че когато се целуваме, нивото на кортизола се понижава и стресът намалява.

Активиране

Същевременно целувките водят до увеличено производство на адреналин и допамин – това ускорява пулса ни и ни мотивира. Дишането се учестява, кръвоносните съдове се разширяват и в кръвта постъпва повече кислород. Метаболизмът също се забързва и може да се стигне дори до леко повишаване на телесната температура. Освен това чрез акта на целуването се отделя повече слюнка, което на свой ред понижава риска от кариеси и така е от полза дори за устната ни хигиена.  

Мини тренировка

При целуване се активират всички мускули на лицето и тялото. Дори, просто между другото, се изгарят и калории. Учените са открили, че страстната целувка, придружена с интимни ласки от кръста нагоре (некинг), може да изгори до 90 калории на час – и това ако не е красив начин да тонизираш организма си!

Обмен на бактерии

Това, че целувайки се, партньорите си обменят слюнка и заедно с нея бактерии и вируси, не звучи особено примамливо. Така чрез една-единствена целувка ние се сблъскваме с милиони потенциално болестотворни бактерии и вируси от страна на другия целуващ. Но това си има и добра страна, защото по този начин имунната ни система укрепва. Едно холандско изследване дори е установило, че двойки, които редовно се целуват, с времето придобиват сходна орална микробиота (подобни колонии от микроби). Но внимание: с целувките могат да се предадат освен банални настинки, също и херпес, хепатит В или вирусът на Епщайн-Бар.

Любовна игра

Към чувствената предварителна любовна игра спадат и страстните целувки. Чрез интимни целувки автоматично се покачва градусът на възбудата, което се дължи преди всичко на повишеното съдържание на половия хормон тестостерон в слюнката. Целуването ни подготвя идеално не само психически, но и физически за горещите мигове с любимия човек.

Цветелина Велчева