Учени и доктори от различни краища на света напоследък забелязват една и също и тревожна тенденция - движението и концентрацията на спермата 
намаляват, което на свой ред прави все по-трудно зачеването.

Така например скорошно проучване във Франция показва, че при един 35-годишен мъж концентрацията на сперма е спаднала от 73.6 милиона на милиметър през януари 1989 г. до 49.9 милиона на милиметър пред декември 2010 г.

Учените изтъкват три основни причини за това явление.

От една страна това е повишеното присъствие на Бисфенол А. Това е петролен дериват, който имитира действието на хормона тестостерон. Това, което го прави особено опасен, е че той се отделя активно и непрекъснато и се натрупва в организма. Проучванията показват, че хората с високо съдържание 
на Бисфенол А в урината също така имат и понижена концентрация и качество на спермата.

Предаваните по полов път болести са друг очевиден виновник. Различни бактериални инфекции като гонореята влият вредно на тестисите, което също засяга производството на сперма.

Накрая ежедневният стрес и заседналият начин на живот също са идентифицирани като вредящи на хормоните, нужни за формирането на спермата. При много хора хормоните на стреса са по-силни от ензимите, които помагат на клетките в тестисите да произвеждат тестостерон, който е нужен за формирането на спермата.