Първата банка за сперма с ХИВ позитивни донори отвори врати в Нова Зеланди, пише Би Би Си. Нейната цел е проста - да се пребори със стигмата около заболяването. 

Засега в банката се се записали трима ХИВ позитивни донори, като всеки един от тях има незначителни количества от вируса в кръвта си. Т.е. нивата са толкова ниски, че ХИВ не може да бъде предаден на друг човек чрез сексуален контакт, нито пък при забременяване.

От банката за сперма твърдят, че навсякъде в документите е упоменато изрично, че донорите са ХИВ позитивни. Посочени са и нивата на вируса в кръвта им като доказателство, че болестта не може да бъде унаследена.

„Науката потвърди, че лекарствата правят ХИВ позитивните незаразни. Много от моите приятели жени, които са ХИВ позитивни, имат деца. Науката и медицината ни върнаха това обратно“, казва новозеландецът Деймиън Рул Нийл, един от донорите, пред местно радио. По думите му, когато разкрил на работодателя си, че е ХИВ позитивен, той бил тормозен от колегите си и се наложило да напусне работа.

Мъжът е с тази диагноза от 1999 г., той женен с две деца и трима внука. В последните години има колосален напредък в лечението на вируса на ХИВ, като съвременните лекарствени терапии успешно намаляват нивата на вируса в кръвта до незабележими стойности.