Думата "кетоза" е често срещано понятие във фитнес средите – зa някои фитнес ентусиасти кетогенните диети са магическа формула за горене на мазнини, за други – начин на живот, а при трети кетозата е сигурна рецепта за провал, пише фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Какво е кетозата?

С най-прости думи кетозата е състояние на метаболизма, при което тялото разчита предимно на мазнини като източник на енергия.

Ако се храниш като един средностатистически човек, метаболизмът ти ще гори предимно въглехидрати (глюкоза) за енергия. Когато си в състояние на кетоза, нещата стоят по друг начин – тялото разчита предимно на кетони, вместо на глюкоза.

Кетонните тела са водно-разтворими молекули, произвеждани в черния дроб от мастни киселини. Te покриват част от нуждите на мозъка и другите основни органи за глюкоза (за да не се разгражда прекалено много мускулен протеин).

Ако спазваш хранителен режим, който ограничава въглехидратите (което принуждава тялото да търси алтернативен източник на глюкоза), метаболизмът ти ще се насочи към кетоните. Това състояние е познато като кетоза.

Какви са потенциалните ползи от кетозата

Бодибилдърите и фитнес ентусиастите използват кетозата с една главна цел: да горят подкожни мазнини. Когато тялото използва мазнините като основен източник на енергия, е много по-вероятно да се насочи към телесните мазнини в добавка към мазнините, приети чрез храната.

Като бонус, кетозата потиска апетита и поддържа кръвната захар стабилна – без резки пикове и падове. В резултат ако не си ял в продължение на няколко часа, не се чувстваш изтощен и замаян. Освен това кетогенната диета е изключително богата на полезни мазнини и микронутриенти (витамини, минерали и антиоксиданти), а в същото време бедна откъм токсини, което прави и детоксикацията на тялото по-лесна.

Кетозата има приложение и при лечението на редица заболявания. Изследванията показват, че при затлъстели индивиди с инсулинова резистентност кетогенната диета помага да се подобри чувствителността към инсулин и да се възстанови нормалната обмяна на вещества.

При хората в кетозно състояние се наблюдават подобрения в кръвното налягане, нивата на кръвна захар и добър холестерол. В обобщение, поради доказаните си ползи кетогенната диета изглежда подходяща за хора със здравословни проблеми като затлъстяване или епилепсия. При подобни състояния кетозата е относително безопасна и ефикасна – със сигурност е по-добре, отколкото да пиеш лекарства до края на живота си.

Но ако си физически здрав човек, помисли добре преди да влезеш в кетоза, тъй като това метаболитно състояние носи и своите рискове.