Пролетта има редица хубави страни: дните стават по-дълги, първите пролетни цветя разцъфват и температурите бавно се покачват. Но за хората с алергии пролетта е най-неприятното годишно време. Защото докато повечето се радват на раззеленилите се дървета и храсти, на тях съвсем не им е до смях. Виновни са цъфтящите растения и техните полени, които се разпространяват на далечни разстояния. Не е нужно в градината ти да избуява пищна растителност, за да се отключи алергията ти. Полените са най-фината съставка на цветята, която лети във въздуха и дразни очите и носа на засегнатите от сенна хрема. Виновна е имунната им система, която се обърква и реагира към тях като към заплаха.  В резултат носът започва да сърби и тече, а очите парят и сълзят – това са най-честите оплаквания на потърпевшите. За щастие има различни терапевтични методи за овладяването им.

Антихистамини и кортизон

Антихистаминовите препарати смекчават симптомите на алергиите. Така например те могат да облекчат кихането, хремата и силния сърбеж. Активните вещества на тези лекарства противодействат на хистамина, който е главният виновник за възникването на алергия. Антихистаминовите препарати често се прилагат в комбинация с кортизон, а при особено тежки случаи лекарите предписват чист кортизон. Той лекува възпаленията в бронхите и намалява отделянето на слуз. Кортизонови медикаменти се използват често и при астма. Наистина, употребата им е доста оспорвана, затова кортизон трябва да се приема само по изрична лекарска препоръка.  

Имунотерапия

При имунотерапията дозите на алергена постепенно се увеличават, докато организмът започне сам да се справя с него и оплакванията изчезнат. Алергените се поставят под езика, за да проникнат в тялото през устната лигавица. Такова лечение смекчава симптомите за по-дълго време от другите противоалергични лекарства. Въпреки че не е подходящо за всички, то ликвидира симптомите на някои хора за няколко години.

Назални промивки

Назалните промивки се правят със смес от топла вода, чаена лъжичка сол и малко сода бикарбонат. Този разтвор премахва секрета и отпушва ноздрите. В аптеките вече се продават специални комплекти за носни промивки. Много е важно да се използва дестилирана, стерилна или преварена вода, а самият уред да се измива грижливо след употреба.

Природни лекове

Едно от естествените лечебни средства при сенна хрема е билката чобанка, по-точно есенцията от нея. Ефикасен е и кверцетинът – мощен флавоноид, който се съдържа в лука, ябълките и черния чай. Акупунктурата и хомеопатичните лекарства също могат да донесат облекчение на страдащите от алергии.

Превод: Цветелина Велчева