За съжаление, дългите, крайно-ограничаващи и нездравословни диети са също така и най-широко разпространените в интернет пространството, а и не само… Много начинаещи, които са решили да влязат във форма и да стопят излишните килограми, попадат първо на тях. Аз също съм минал по този път, а съм сигурен, че и много от хората, които четат тази статия, ще намерят себе си в редовете ѝ…

С тези диети колкото и да сваляме калорийния прием, мазнините сякаш не се топят така, както би трябвало при толкова малко приети калории, а процесът дори изглежда, че се забавя и спира в даден момент. Или пък сваляме набързо няколко килограма, но след като спрем с диетата – бързо ги връщаме обратно. И така, порочният кръг се завърта наново.

Незадоволителните и краткотрайни резултати от тези крайни диети дължат на изтощението на тялото и забавянето на метаболизма, заради прекомерните ограничения. А когато ниският калориен прием е комбиниран и с неподходяща тренировъчна програма, която допълнително изтощава тялото, то изгаря още повече калории и прави дефицита огромен, проблемите стават сериозни!

Е, време е за решение! В тази статия ще намериш обяснение как точно крайните нискокалорични диети вредят на метаболизма и как да поправиш негативните последствия от това, за да можеш да продължиш успешно напред към целта си.

За да намерим решение обаче, първо трябва да се запознаем с проблема:

Как вреди на метаболизма нездравословната диета?

Твърде често дългите периоди на прекомерно ограничение на храната, в комбинация с претрениране, изтощават метаболизма и го забавят. Повечето начинаещи започват с идеята, че диетата се базира изцяло на простото правило – яж по-малко, гори повече. И щом е така – всичко е наред. За съжаление този начин на мислене е твърде далеко от истината. Но начинаещият все още не го знае – несъзнателно забавяйки метаболизма си, което води до забавяне и на резултатите – той започне да приема все по-малко и по-малко калории, а в същото време – увеличава времето, прекарано в тренировки, с надеждата да ускори процесът. И въпреки всичко – кантарът все по-често се запъва на една и съща цифра и резултатите замират…

Това, което в действителност се случва, са резки и неблагоприятни промени на хормоналните нива в тялото. С намаляването на приетата енергия (калории), нивата на някои хормони в тялото (Т3, Т4, лептин) започват да намаляват, с цел постигане на хомеостаза (стабилна среда).

В същото време, поради липса на достатъчно енергия, тялото се обръща към един от най-удобните си източници за нея – мускулната тъкан. Започва нейното разграждане, а това води до още по-забавен, затормозен метаболизъм.

Друга причина резултатите да се забавят е, че докато тренираш все по-усилено, за да бориш застоя, тялото става все по-издръжливо на натоварването, което поемаш и ефективно в преодоляването му. Това значи, че с напредване на времето на него ще са му нужни по-малко калории, за да извършва същата физическа дейност, което значи, че ще е нужно или повече време за тренировки, или по-сериозно натоварване, за да се постигат същите резултати като в началото. Но при изтощеният и забавен метаболизъм – тези решения честно не са вариант.

И постепенно, след дни, седмици или месец-два, в резултат на непрекъснатото прекомерно ограничение на храната, в комбинация с претоварване от тренировките, водят до срив – тялото няма повече сили и енергия да се справи с всичко това, появяват се пристъпи на отчаяние, летаргия, неконтролируем глад… И човек се отказва, защото повече не може да го понесе.

Резултатът е изтощено тяло, посредствени, краткотрайни резултати и обезсърчаване да продължиш да се бориш.

Но няма смисъл да се отказваме! Всяка грешка може да бъде поправена и този случай не прави изключение! След като вече знаем какво изтощава и затормозява метаболизма, е време да разберем какво можем да направим, за да го поправим и да продължим напред.

Интересното тук е, че правилният подход лежи на същите две основи – калориен прием и тренировки. Ключовата дума тук обаче е – умерено! Умерен подход както при храненето, така и при физическата активност, който не само ще ти помогне да поправиш последиците от крайните диети, но и ще ти осигури дълготрайни и здравословни резултати, които ще можеш да запазиш!

Как да поправиш метаболизма си с упражнения?

Започваме с упражненията. И по-точно – колко време трябва да им отделиш в своята програма за отслабване.

За начало – моят съвет е да започнеш с 3-4 тренировки седмично. Като е достатъчно да отделиш 30-45 минути за всяка. Най-много час. Това прави общо около 2.5 до 4 часа упражнения на седмица. Освен това не трябва да събираш цялото натоварване в поредни дни, за да дадеш на тялото си време за почивка и възстановяване между тренировките. Препоръчвам ти да избереш един от тези два варианта за разпределение на тренировките:

Вариант 1 - тренировки през ден:

- Ден 1: Тренировка

- Ден 2: Почивка

- Ден 3: Тренировка

- Ден 4: Почивка

- Ден 5: Тренировка

и т.н., докато стигнеш 3 или 4 тренировки за седмицата.