Известни са множеството изследвания, които заключават, че късната проверка на смартфоните в леглото е вредна за нашите тела. Истината е, че просто не си заслужава да съсипете качеството на съня си само заради няколко минути проверка на профила си във Фейсбук или Туитър.

При ново проучване на влиянието на смартфоните върху съня на участниците са били раздадени специални очила, които блокират синята светлина от устройства като телефони и телевизори. След това са били помолени да продължат нормално с дейностите си през деня, както и с рутинната процедура по лягането вечер.

Оказало се, че всички участници, без изключение, са заспали по-бързо, спали са по-добре и са спали по-дълго от нормалното. Учените от университета в Хюстън са открили, че нивата на мелатонин, хормонът, който се освобождава тогава, когато телата ни си мислят, че е време за сън, се е увеличил с цели 58%, докато са били носени очилата. А това е по-голямо увеличение спрямо онова, което ще получите дори когато приемате мелатонина като лекарствена добавка. 

Източник: Science Alert