Ако се окажете на средата на голямо, открито поле по време на гръмотевична буря, кое от следните облекла ще ви предпази: дебел неопренов водолазен костюм, костюм на супермен, тежка средновековна броня или рожденото ви облекло и никаква дреха отгоре?

Ако сте отговорили тежка средновековна броня, сигурно сте луди. Може да сте луди, но сте прави.

Луди сте, защото е много по-вероятно мълнията да удари метал, отколкото каквото и да било друго – гума, плат или гола кожа. Причината е, че мълниите са просто поток от електрони, които търсят най-лесния път от точка А до точка Б и нито едно вещество не осигурява толкова лесен път, както металът. Как тогава материал, който привлича мълниите, може да ни спаси по време на буря?

По същата причина, по която привлича мълниите – металът е страхотен проводник. Електроните се плъзгат толкова лесно по повърхността му, тъй че изобщо не навлизат навътре. И когато електричният поток се движи по куха метална повърхност, като кутия или средновековна броня, токът няма да достигне вътрешността на кутията. Физиците наричат този тип метална кутия „Фарадеев кафез“. Или в случая с облеклото от стоманени нишки, което носят електротехниците, които работят по стълбовете с високо напрежение – Фарадеев костюм.

Колата ви е пример за такъв Фарадеев кафез. Затвореният метален корпус ви пази, като отклонява мълниите по повърхността и настрани.

Разбира се, ако сте далеч от колата и попаднете в буря насред полето, малък е шансът да носите със себе си средновековна броня или специален костюм от стоманени нишки. В този случай, независимо дали сте голи или с костюм, за съжаление тялото ви е по-добър проводник, както от въздуха, така и от почвата, тъй че осигурява по-добър път на мълнията до нейната крайна дестинация.

Стойте прави и се превръщате в най-бързия маршрут на елекричния ток. Легнете на земята, и ставате най-добрия път за електричния заряд, натрупан в земята от близък удар.

Най-доброто, което можете да направите, е да клекнете ниско и да държите стъпалата си събрани. Когато стъпалата ви са събрани, това не осигурява кой знае колко по-бърз път на тока от А до Б. Но дори и да са най-добрият път за светкавицата, ако краката ви са единственото, което докосва земята, тогава токът по-скоро ще мине нагоре по единия крак и надолу по други, пропускайки жизненоважни органи като сърцето.

Но всъщност най-доброто, което можете да направите, е просто да избягвате мълниите – със или без броня – и да потърсите затворено помещение, когато видите буря на хоризонта.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА MINUTE EARTH