Знаете ли как криминалистите и офицерите от разузнаването могат да определят дали някой лъже? Оказва се, че хората, които искат да излъжат някого или да го заблудят казват толкова малко, колкото е възможно, откри ново психологическо изследване. Вместо да поднесат сложна история, пълна с детайли и информация, те всъщност се затварят като черупките на мида, стъпвайки на идеята, че лъжите трябва да бъдат поддържани толкова прости, колкото е възможно.

Психолозите препоръчват на детективите и разузнавачите да направят така, че техните заподозрени да говорят повече. Това е само едно от откритията на 60 отделни изследвания върху лъжите и измамите, които са проведени от Проф. Едуард Гейселман и неговите колеги.  Той е преподавал техники за интервюиране на ФБР, американските морски пехотинци, полицията и департаментите на областните шерифи, освен на разузнавачи и други професионалисти.

Друг знак, че някой лъже, показват резултатите от изследването, е , че лъжците предлагат обяснения без да бъдат питани за това. Ето още шест червени флагчете, които трябва да се имат предвид в ситуации, когато трябва да се определи дали някой лъже: