Доверието в една връзка има решаващо значение. На доверието се крепи всичко. Изневярата е истински убиец на доверието. Понякога се заблуждаваме, че изневярата означава само интимен контакт с друг човек, но всъщност не е така и долните редове до доказват.

Тайни разговори

Воденето на лични разговори с човек от противоположния пол и умишленото им скриване от партньора ви може да предизвика подозрения и усещане за предателство. Дори и разговорите да са невинни, скриването им може да навреди на връзката ви.

Прекалено флиртуване

Флиртуването извън връзката, независимо дали на живо или онлайн, може да изпрати сигнал на партньора ви да разбере, че търсите внимание от някой друг. Въпреки че безобидното дразнене е нормално, прекомерното флиртуване може да прекрачи границите и да посее семена на съмнение.

Интимни подробности

Разкриването на лични или интимни детайли от връзката ви пред външен човек може да подкопае доверието. Особено ако партньорът ви не е дал разрешение за разкриване на такава информация.

Търсене на емоционална подкрепа другаде

Търсенето на емоционална подкрепа от някой друг, например бивш партньор или близък приятел, вместо от партньора ви, може да навреди на емоционалната близост между вас. Би трябвало партньорът да бъде истинската ви подкрепа.

Проверка на профилите на бившия ви в социалните мрежи

Социалните мрежи са не само място на социални контакти, но и пространство на най-различни житейски драми. Така например ако следите профилите на бившия партньор в социалните мрежи, замислете се дали не става дума за някакви неразрешени чувства или липса на ангажираност към настоящата ви връзка. Това може също така да накара партньора ви да се чувства несигурен и непълноценен.

Лъжа за дребни неща

Лъжата, дори по привидно незначителни въпроси, може да подкопае доверието с течение на времето.

Сравнение на партньора ви с други хора

Непрекъснатото сравняване на партньора ви с други хора, независимо дали става въпрос за външен вид, постижения или характер, може да го накара да се чувства недооценен. Това може също така да предизвика чувство на несигурност и обида.

Укриване на информация

Умишленото укриване на важна информация от партньора ви, като например финансови проблеми или лични въпроси, може да попречи на откритата комуникация и да допринесе за недоверието. Прозрачността е от съществено значение за изграждането на здрава основа на доверие.

Емоционална изневяра

Развиването на дълбока емоционална връзка с човек извън връзката, дори без физическа близост, може да бъде също толкова разрушително, колкото и физическата изневяра. Споделянето на интимни мисли, чувства и желания с някого, различен от партньора ви, със сигурност би предизвикало разочарование у партньора ви и би го наранило.