Как да прецакаме всички желания на детето си, как да отгледаме лъжец и как - невротик от малък, как да развалим вкуса му и завинаги да го отблъснем от четенето – това описва авторитетният педагог Дима Зицер в книгата си „Любить нельзя воспитывать“ („Любовта не може да бъде възпитана“ – Под това мото през ноември Зицер ще изнесе лекция-педагогическо шоу в Ню Йорк, за да обясни защо вместо радостта и удоволствието от общуването с близки хора толкова често чувстваме раздразнение, безсилие, умора и кого да слушат родителите – своя вътрешен глас, бабите, учителите или умните книги – бел. ред.)

Как можем да станем спокойни, уверени, подкрепящи родители за радост на себе си и потомството си? Известният учител е уверен: децата не бива да бъдат дресирани, с тях можем да се разберем. И дава крайно полезни вредни съвети затова как НЕ бива да се възпитава, за да не бъдат необразовани и неуверени хора.

Как да отгледаме лъжец

Когато детето ви разкаже за някой негов проблем или провал, можете да се опулите насреща му и да извикате: „Какво говориш?!“ Например, то ви казва: „Мамо, днес забравих как се пише „вкъщи.“ А вие реагирате с: „Леле! На твоите 8 години да си неспособен да запомниш как се пише „вкъщи“???  Кошмар!“

То очаква от вас подкрепа, а вие – бам - пресичате всичко! Така детето ще разбере, че не бива да се оплаква на мама, че е опасно да разказва за своите неуспехи. По-добре да лъже, лъже, лъже за това какъв е герой и как добре се справя с всичко.

Можете да разберете всичко за вашето дете от учители и съученици. И след това да започнете разпит на тема „Как мина в училище“. Ако видите несъответствия в историите на детето с докладите на „разузнавачите“, незабавно извикайте триумфално: „Ахааааааа!“ Детето ще се постарае да отгатне какво са докладвали разузнавачите и ще измисли нови и нови истории.

В крайна сметка, то е лъжец, тъй като го проверявате през цялото време и се доверявате на другите, а не на него.

Може през цялото време да сравнявате своето с другите деца. Да питате редовно: „А Ваня по-добре от теб ли си написа контролното?“, „Кой си даде най-бързо рисунката?“, „А учителката беше ли доволна от твоята работа?“ Детето бързо ще съобрази, че за мама е важно то да бъде най-добро от всички. И понеже не може да бъде най-добро от всички, ще започне да лъже, за да достави „радост“ на мама.

Може да изисквате истината. Затова кажете: „Искам да ми казваш само истината!“ И тогава, това е особено важно, когато чуете истината, трябва да я накажете подобаващо. „Кажи ми истината, кажи ми!“ Детето ще ви каже, че е откраднало училищния дневник и го е заровило на двора. И вие ще приложите ужасни наказания, за да знае, че когато казва истината, следва наказание.

Важно е никога да не вярвате на детето. Да поставяте под съмнение всяка негова дума. И после с тържествуващ вид да го уличите в лъжа. Трябва да го уличавате винаги, когато е допуснало някаква неточност в разказа си. „Как така във вторник? Ти ми каза, че е в сряда! Ахаа! Ти лъжеш, но аз все едно, ще разбера истината!“

Не позволявайте на детето да си фантазира. Веднага, щом почне да си измисля нещо, започвайте да го обвинявате в лъжа.

Контролирайте всяка стъпка на детето си, не му се доверявайте. И му покажете, че виждате всичко и че всичко ви е ясно!

Как да отгледате инфантилен и несамостоятелен човек

Когато детето поиска да си върже самостоятелно връзките на обувките (да си избере блузка, да си измие чашката или да си изпържи яйце), хвърлете се към него като орлица с вика: „Дай на мен, ти не можеш!“

Винаги диктувайте на детето как трябва да се облича, направете му разписание, събуждайте го сутрин, докато стане на 40, оставяйте супата в купичката с бележка до нея: „Да си я хапнеш за обяд!“

Не му позволявайте да пробва нищо ново, винаги казвайте: „Първо мама ще провери.“