Ако човек спазва някои прости правила и с мярка се излага на слънце, UV лъчите могат да донесат полза.
„Дажбата“ лъчи на ден обаче е малка – едва 15-20 минути на слънце са полезни за здравето. Те предпазват от много проблеми, помагат за синтеза на ценния витамин D. Докато по-дългият  престой на открито може да е опасен.
Една от неприятните прояви на кожата е така нареченият фотодерматит – алергична реакция на организма към ултравиолетовата светлина.
Тя се изразява в оток, зачервяване и сърбеж. Често кожата се покрива със ситни пъпчици. Те  се явяват по откритите части – лице, ръце и областта на деколтето.

Децата, които са с по-нежна кожа, също страдат от слънчева алергия. Щом излязат разсъблечени под лъчите, получават обрив и сърбеж. В тези случаи е добре няколко седмици преди планирания курорт и по-продължителното излагане  на слънце,  да  почнем подготовка – да разсъбличаме детето в парка за по 5 минути като е добре да стои на шарена сянка.
То се нуждае от UV защита, но проблемът е, че при децата, които са с по-висока фоточувствителност, когато ги намажем с крем или лосион, в съчетание със слънчевите лъчи, кожата им реагира и се покрива с пъпки. Заради реакцията между крема и лъчите.
Затова, преди да изберем слънцезащитен крем, е добре да се консултираме с дерматолог.

Какво помага: 

- Ако сте предразположен към фотоалергии,  може да намалите риска, като поне по време на почивката спазвате диета. Налага се да се откажете от пържени храни, яйца, цитруси, шоколад и орехи.

- Някои козметични процедури, на които се подлагат най-вече дамите,  са особено неподходящи и засилват нежелателния ефект от лъчите. Затова не правете  пилинг и не използвайте скраб.
- На открито обезателно носете шапка с широка периферия и широки дрехи от естествени материи, които да покриват тялото.

- В море или басейн стойте не повече от 20 минути. След това се облейте с чиста вода, подсушете тялото и нанесете слънцезащитен крем.

Източник: Новите родители