Субективното разбиране може да е неправилно, но засяга различни важни решения, като назначаването на работа, и засилва дискриминацията на пазара на труда, пише Science Mag.

Това показва проучване, проведено от Паола Сапиенца и Луиджи Сингалес от Факултета по мениджмънт в Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс.

Смятате, че жените не могат да решават математически задачи? Грешите! Но изследване показва, че дори и да получите доказателство за противното, няма да промените мнението си. Проучване за това как мъжете и жените оценяват един друг математическите си способности разкрива, че несъзнателна дискриминация срещу жените може да повлияе негативно върху наемането на персонал и да разшири пропастта между половете по отношение на професии, изискващи добри познания в математиката, като инженери.

Махзарин Банажи, психолог от Харвард твърди, че проучването е много важно, защото показва, че предразсъдъците на хората не само се отразяват на тяхната преценка за математическите умения на жените, но и намаляват шансовете тя да бъде променена.  “Колкото по-силен е половия стереотип, толкова по-малка е вероятността мнението да се промени в полза на жените, дори когато чуем, че някоя жена се е справила отлично с дадена задача.”