Известно е, че храненето на бременните жени влияе върху развитието на плода. Сега същият извод е направен и за храненето на мъжете преди зачеването на детето, съобщи в. "Калгари хералд". Изследването е на канадски учени от университет Макгил.

В организма на майката трябва да има достатъчно количество витамин В9, който се съдържа в листовите зеленчуци, плодовете, месото и житните растения, за да се предотвратят абортирането или вродените дефекти. За мъжете нивото на витамин В9 също е важно, показват експерименти с гризачи.

По-малкото му количеството в храната на мъжете е свързано с повишен риск от вродени дефекти (например в развитието на гръбначния стълб, черепно-лицеви дефекти като умалена челюст, слаборазвитост на пръстите и т.н.). При такива бащи около 4% от потомството има увреждания в развитието. Около 3 на сто от децата се раждат с дефекти и в половината от случаите причината за тях не е установена. Тоест рискът се е повишавал почти с 30%. Възможно е причината да е във витамините. Пълните мъже, които се хранят неправилно, могат да не усвояват ефективно витамин В9. Това влияе върху качеството на спермата им.

Сперматозоидите съхраняват в себе си историята на средата и храненето на мъжа. Тоест стават епигенетични изменения. Проблемът е, че учените все още не знаят коя е идеалната дозировка на витамина и как точно влияе тя на генома на човека.