Краткотрайните упражнения оказват много по-голям ефект върху телата ни, отколкото подозирате. Ново изследване показва, че и 12 минути интензивна активност е достатъчна, за да промени значително биомаркерите на метаболитното здраве в кръвта на хората.

Изследователи анализират реакциите на 411 мъже и жени на средна възраст на 12-минутна „енергична“ тренировка и откриват, че тя е имала ефект върху над 80 процента от циркулиращите метаболити в кръвта на участниците.

Тези метаболити могат да изпълняват ролята на на индикатори за кардиометаболитното, кардиоваскуларното и дългосрочното здраве, което показва, че дори кратките фитнес упражнения са способни да окажат положителен ефект върху ключови за тялото биологични процеси.

„Много неща са известни за ефектите на упражненията върху сърдечносъдовите и възпалителните системи на тялото, но нашето изследване предоставя изчерпателен поглед върху метаболитното въздействие на фитнеса, като свързва конкретни метаболитни пътища с разнообразните реакции към упражненията и дълготрайните ползи за здравето“, казва Грегъри Луис, специалист по сърдечна недостатъчност и кардио трансплантации в Масачузетската обща болница.

„За нас бе поразително да видим какъв ефект има краткото упражнение върху циркулиращите нива на метаболитите, които са отговорни за ключови телесни функции, като инсулинова резистенция, оксидативен стрес, васкуларна реактивност, възпаление и дълголетие.“

Един конкретен пример, споменат от изследователите, е метаболитът глутамат. Той се свързва със сърдечни заболявания и по-кратък живот – неговата стойност е паднала средно с 29 процента.

Междувременно метаболитът DMGV, асоцииран с по-висок риск от диабет и заболявания на черния дроб, пада с 18 процента.

Изследователите отбелязват, че съществуват известни вариации сред мъжете и жените, както и вследствие на индекса на телесната маса – оказва се, че затлъстяването може да ограничи някои от ползите от високо интензивните тренировки.

Изследването е публикувано в Circulation.