Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са здравословни, но сега открихме, че те могат да бъдат много забавни за децата или поне това, което може да се направи с тях. Технологичният институт за детски продукти и свободно време (AIJU) в Аликанте използва повторно агро-хранителни отпадъци от зеленчуци като листа от манголд, маруля или броколи и цитрусови плодове, които под формата на концентрирани добавки, прилага към пластмаси, използвани за производството на играчки.

Резултатите са много положителни, тъй като тези добавки позволяват на играчките да бъдат по-малко запалими, те имат антимикробен ефект, а цветовете им са по-стабилни и издръжливи във времето. Иновация, която позволява повторно използване на голямо количество отпадъци, като същевременно прави индустрията на играчките по-устойчива и отговорна за околната среда, предава niusdiario.es. 

„Това е първата стъпка от многото да се улесни приноса на сектора по пътя към реална устойчивост и това е наистина необходимо предвид ограниченията на ресурсите на планетата и свръхконсумацията, установена в това общество“, обясни Мария Йорда, технически мениджър на проект в AIJU.

Зеленчуците, плодовете и грудките представляват между 40 и 50% от хранителните отпадъци и са основен екологичен проблем. Само в Испания се губят 176 кг храна годишно на глава от населението. Хранително-вкусовата промишленост изгвърля 39%, търговията 14%, а в сектора на ресторантьорството и домовете отпадъците са 42%. 

Концепцията за кръгова икономика изисква повторно използване на тези отпадъци в приложения като това, които осигуряват на продуктите и обществото висока добавена стойност. И това е, което проектът BioMat4Fututre е постигнал и към който 14 компании за играчки вече са се заинтересували, от тях седем вече работят по включването на тези добавки в производствените им процеси. 

Източник: Мениджър Нюз