След като навърши една годинка, вашето малко и сладко ангелче изведнъж се превръща в демон с репертоар от всевъзможни подли номера, единствената цел на които е да провокират нервите на мама и татко. В началото това може и да изглежда симпатично на все още умилените родители, които гледат с възхита на всяко ново постижение, което прави тяхното дете. Но между 18 и 24 месец, тоест малко преди да навърши 2 годинки, това вече започва да става неприятно, досадно и понякога излагащо.

Един от тези конфузни моменти е хвърлянето на играчките и изобщо на различни предмети. Когато се случи веднъж, два или три пъти, не обръщате чак такова внимание. Но след като започне да се повтаря и то целенасочено, вече започвате да се дразните открито.

Има ли начин да спрете това? Всъщност – има. Предлагаме ви 5 идеи, които ще ви помогнат да се преборите с този навик на малчугана веднъж завинаги. Когато отново си метне играчката гневно на пода, просто направете следното.

Снимка: Shutterstock

1. Погледнете го в очите и му кажете, че така не се прави

В тази фаза посланията трябва да бъдат ясни и категорични, за да бъдат възприети. Ако започнете да увъртате, детето просто няма да разбере какво точно се иска от него. Не е нужно да му се карате. Говорете със спокоен, но твърд тон. Може да му кажете нещо от рода на: „Не бива да го правиш! Разбирам, че си ядосан, но не може да чупиш, рушиш или нараняваш хората!“.

2. Открийте кое го провокира да прави това

За да спрете веднъж завинаги тези сцени, обърнете повече внимание на хората, ситуациите или настроенията, които водят до такова ескалиране на напрежението. Възможно е детето да реагира по този начин, когато е прекалено уморено, изпитва досада или нетърпение за нещо. А може да се дразни и от някой конкретен човек – досаден роднина, който обича да го пощипва по бузките, а то мрази това.

3. Ако е ядосано, научете го да контролира емоциите си

Когато причината е гняв, от съществено значение е да помогнете на детето да започне да разпознава и контролира своите емоции. Това означава постепенно то да се научи да разпознава своите настроения. Обяснете му какво правите вие, когато сте уморени, щастливи или ядосани. Най-лесно е да го разсеете като му предложите в замяна интересна игра. Новата активност ще отвлече вниманието му от негативната емоция, която изпитва в момента.

Снимка: Shutterstock

4. Бъдете търпеливи

Всяко дете възприема нещата по свой начин и има своето темпо, за да усвои нещо ново. Затова не очаквайте от него да спре да хвърля играчките си на мига. Заредете се с търпение и просто изчакайте. Докато то се научи, просто отстранете чупливите вещи, на които особено държите, на място, недостъпно за него. Тенденцията да се хвърлят предмети е преходна, така че все някога и това ще свърши.

5. Дайте му свободата да експериментира, стига да не наранява себе си или другите

Според психолозите е наистина важно да оставите на детето възможност да експериментира, да опитва нови неща, стига да не вреди на себе си и на другите. Когато хвърля играчката на пода, то всъщност иска да изследва света и да наблюдава ефекта от своите действия. За него е интересно да чуе шума, който играчката издава, когато докосва пода, а не го прави, за да ядоса мама или татко.

По материали от Nostro figlio / Новите родители