Храненето с три или повече порции риба седмично намалява риска от рак на червата значително. Това показва ново изследване на Оксфордския университет и Международната агенция за изследване на рака (IARC), цитирано от Business Insider. Проучването се основава на навиците на хранене на 476,160 души, които са попълнили въпросници относно колко често ядат определени храни. 

В наблюдението са регистрирани детайли, свързани с приема на риба от хората, включително дали тя е бяла, мастна, мазна или постна.

Резултатите показват, че храненето с 359,1 грама от каквато и да е риба веднъж на седмица води до 12% намаляване на риска от рак на червата в сравнение с приема на по-малко от 63,49 грама седмично. 

Междувременно хората, които са приемали само 123,9 грама мазна риба като сьомгата и сардините, са имали 10% снижен риск от рак на червата. 

За средна порция риба се приема около 100 грама. 

Изследователите заключават: "Изглежда консумацията на риба намалява риска от рак на дебелото черво и трябва да се насърчава като част от здравословното хранене".

Екипът посочва, че мастната и мазната риба са изключително богат източник на дълговерижни n-3 полиненаситени мастни киселини (n-3 LC-PUFA), за които се смята, че имат защитен ефект в организма и предотвратяват възпалението. Немасната риба също съдържа и тези специфични съединения на мастни киселини.

Въпреки това изглежда, че черупковите организми от морето нямат ефект върху риска от рак на червата.

В рамките на 15 години, при 6291 души, включени в проучването, е бил открит рак на червата.

Изследването е публикувано в списанието Clinical Gastroenterology and Hepatology и е финансирано от Световния фонд за изследване на рака (WCRF), за да подпомогне засилването на съветите към обществеността относно рака на червата.

Д-р Марк Гюнтер, водещият изследовател от IARC, казва, че констатациите показват, че яденето на риба трябва да се насърчава като част от здравословното хранене. Въпреки това, Гюнтер подчертава, че един от недостатъците на проучването е, че данните за храненето, събрани от участниците, не включват информация за приема на рибено масло.

Мениджър Нюз