Хората може да сме еволюирали да разпознаваме лица по същия начин, по който шимпанзетата разпознават задници

12 декември 2016 г., 15:30
990

Copyright: bimbom / Shutterstock

Учени, които изучават поведението на шимпанзетата, са стигнали до извода, че животните използват същия процес за да идентифицират задниците на другите маймуни, който ние хората иползваме за да идентифицираме човешко лице.

А това, което е наистина интересно е, че еволюцията на двете смятани за толкова различни части на тялото, е силно свързана.

Шимпанзетата оценяват идентичността, привлекателността и здравето на другите маймуни като наблюдават внимателно техните задници, твърдят учените.

Учени от университетите в Лайден и в Киото твърдят, че човешкото лице “споделя важни характеристики със задниците на приматите,” забележка, която вероятно няма да остави равнодушни повечето от хората.

Какви са паралелите?  И маймунските задници и човешките лица са винаги изложени на показ и са симетрични, което помага да се привлекат партньори, тъй като симетричните обекти ни улесняват изключително много при визуалната обработка и запаметяването на необходимата информация.

В допълнение, и задниците и лицата, променят цвета си за да дадат социални сигнали: например, когато женските шимпанзета овулират или когато хората са засрамени и се изчервяват.

Учените твърдят също, че и задниците на маймуните и лицата на хората са еволюирали с цел да ни помогнат да се разпознаваме по-добре едни други, като най-важните черти са разположени така, че да позволят светкавична идентификация. За пример може да послужи факта, че и на двете места има минимално количество окосмяване с цел контурите и цвета на кожата да са добре видими.

По време на тестове, шимпанзетата са идентифицирали правилно ориентираните задници по-бързо от лица, крака или обърнати наобратно задници.

При хората ситуацията е много сходна: ние разпознаваме лицата много по-лесно и бързо, когато са ориентирани правилно.

“Ние виждаме лица толкова често, че мозъците ни са създали “кратък път” тази категория от образи да бъде разпознавана по-ефективно и бързо, но само когато са ориентирани правилно,” обяснява Мариска Крет от Лайден. 

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари