Несъзнателните избори, които правим, когато трябва да предпочетем или отхвърлим нещо, следват строго определени схеми. А те може да се изразят с математически модели.

Това откриха учените от многопрофилната болница в щата Масачузетс в рамките на мащабно проучване сред десетки здрави доброволци.

Тези схеми отговарят учудващо точно на строгите научни критерии, които се използват при определянето на това дали дадено явление може да се определи като научен закон. Начинът на всеки човек да избира това, което харесва или не, пък се оказал толкова специфичен, че можело да се използва за идентифицирането му като пръстов отпечатък.

Авторите на проучването нарекли този феномен „относителна теория на предпочитанията”. Те смятат, че откритията им доказват по-стари хипотези за човешкото поведение въз основа на удоволствието и отвращението, например идеята, че ценността на нещо се повишава с намаляването на наличността му в околната среда.

Неочакваните математически характеристики на мозъка ни могат да помогнат за изучаването му, както и за откриването и лечението на психиатрични заболявания.