Благодарение на постиженията на съвременната медицина хората днес живеят по-дълго, пише Мениджър Нюз. Затова трябва да полагаме повече усилия да запазим мозъка си във форма по-дълго време. 

Усъвършенстваната технология позволява на изследователите да разберат как работи мозъкът, на какво реагира и дори, как да се преквалифицира. Знаем, че храни с високо съдържание на антиоксиданти, включително боровинки, зеле и ядки, са полезни за мозъка. Знаем, че средиземноморската диета, която до голяма степен се основава на растителни храни и е богата на пълнозърнести храни, риба, плодове и червено вино, може да подобри мозъчната функция. И знаем, че усмивката може да накара мозъка да търси положителни възможности вместо отрицателни.

Но освен това си струва да опитате и тези 5 прости ритуала, които според науката за познанието ще помогнат на мозъка да произвежда нови клетки, които да образуват нови невронни пътища, да подобряват познавателната способност и да поддържат положителен и остър поглед към света.

1. Поздравете се за малките победи

Честотата на успеха е по-важна от неговия мащаб, така че не чакайте големите победи, за да се поздравите, казва директорът на Станфордската лаборатория по мотивационни технологии Би Джей Фог. Вместо това ежедневно отбелязвайте победите пред себе си. Мозъкът не прави разликата в прогреса. Колкото по-успешни се чувстваме, толкова по-сигурно ще постигнем успех. Например, продуктивните сутрешни ритуали могат да се използват, за да се мотивираме през останалата част от деня. 

2. Поддържайте физическа активност

Според невролога Етиен ван дер Уолт физическата активносте един от най-добрите начини за подобряване на здравето на мозъка. Когато тренираме, нашият сърдечен ритъм се увеличава, кислородът се инжектира в мозъка много по-бързо и новите мозъчни клетки се развиват по-бързо. Колкото повече мозъчни клетки произвеждаме, толкова по-лесно е за тях да взаимодействат помежду си, развивайки нови невронни пътища. В крайна сметка мозъкът ни става по-ефективен и пластичен, което означава по-добро умствено представяне.

Изследване, проведено през 2014 г. в Университета на Илинойс, САЩ, установява, че децата, които редовно се упражняват, имат по-високо ниво на "инхибиране на вниманието". Това е способността да се блокира ненужна информация и да се съсредоточи вниманието върху насатоящата задачата. В статията се отбелязва, че участниците в проучване са показали подобрени способности да превключват между познавателни задачи. Дори не трябва да се потите много, за да поддържате мозъка в добра форма. Изследване, проведено в университета в Джорджия, САЩ през 2003 г. показва, че 20 минутна тренировка е достатъчна, за да се променят процесите на обработка на информацията и функциите на паметта на мозъка.