Ново изследване разграничава цели 21 гримаси. Освен това компютърен модел може да ги различава с висока степен на точност, вглеждайки се в дребните промени по лицевите ни мускули, съобщава Live Science. 

Това е особено видно, когато изразявате смесени реакции от типа на тъжен и гневен или щастлив, но същевременно и отвратен. При всеки един случай това се отразява по неповторим начин върху лицето ви. Според най-смелите тълкувания всъщност общият брой на гримасите, които сме способни да изразим е най-малкото, 3 пъти по-голям от този, който приемахме досега.

6 от емоциите са базови - щастие, тъга, страх, гняв, изненада и отвращение - но останалите 15 представляват различни комбинации между основните чувства. Така например един човек може да бъде както приятно, така и неприятно изненадан и това си личи по напълно различен начин.

"Вече уверено можем да кажем, че сме отвъд фазата, когато се говореше само за простички емоции като "щастлив" или "тъжен", заявява Алекс Мартинес, специалист по познавателна психология към Щасткия университет на Охайо. "Открихме, че хората движат лицевите си мускули така, че да изразяват 21 емоционални категории".