Кучетата правят физиономии, за да общуват с нас

20 октомври 2017 г., 17:10
672

Израженията на кучетата зависят от състоянието на внимание на тяхната аудитория. Снимка:  Volodymyr Plysiuk / Shutterstock

Кучетата са с много по-изразителни физиономии когато са с техните приятели-хора, отколкото когато са сами или с други кучета. Тогава те движат чертите си по начин, който много повече напомня на опит за комуникация, отколкото на начин за изразяване на емоции.

Според ново изследване, нашите четирикраки приятели не използват израженията си, за да реагират на присъствието на храна. Това може да означава, че техните изражения не се дължат толкова на въодушевление или дори на съжаление, колкото си мислихме досега.

“След резултатите от това изследване ние сме уверени, че израженията на кучетата зависят от състоянието на внимание на тяхната аудитория и съвсем не са просто резултат от въодушевление на кучетата или други техни емоции. По време на тестовете те правеха много повече изражения тогава, когато някой ги гледа, за разлика от моментите когато, например, им бе донесена храна.”

Science Alert

Коментари