Тялото ви е създадено от множество атоми. Около 7 окталиона (7,000,000,000,000,000,000,000,000,000), ако трябва да бъдем по-точни. Те съставляват близо 37-те трилиона клетки в тялото ви, които са много по-млади, отколкото вероятно предполагате. Онези в стомаха ви се регенерират на всеки 5 дни. Това е съвсем нормално на фона на факта, че стомашната киселина може да разтвори дори метал, разказва AsapSCIENCE.

Външният слой на кожата,

наречен епидермис, пък се мени на всеки 2-4 седмици. Т.е. след една година ще сте се отървали от близо 0.7 кг мъртва кожа. Само някои клетки са с вас през целия ви живот. А именно – тези във вътрешната леща на окото ви, мускулните клетки на сърцето и невроните на церебралния кортекс в мозъка. Последните до голяма степен са отговорни за вашата памет.

Като стана дума за мозък,

макар и да ви изглежда мъничък, всички тези бръчки по него не са случайни. Ако ги изгладите, той ще достигне размера на калъфка за възглавница. Това е особено добре за трилионите нерви, захранващи вашата памет. Всъщност, изследвания показват, че след като видят 2500 изображения само за 3 секунди, участниците могат да заявят с 92 процента точност дали са видели дадена снимка.

Не вярвате на очите си?

Може би това е така, тъй като прекарвате 10 процента от деня в мигане. Очите ви обаче могат да различат между 2.3 и 7.5 милиона цветове. Носът ви пък е способен да разпознае 1 трилиона различни миризми. Що се отнася до пръстите ви – те могат да усетят грапавини до 13 нанометра (или 7500 пъти по-малко от диаметъра на човешкия косъм). Смятате, че кутрето ви е безполезно? Без него ще загубите 50 процента от силата на ръцете си. Да, показалецът и средният пръст са ключови при захващането на предмети (заедно с палеца). Силата ви обаче идва от безименния и кутрето.