Няма значение дали спортувате активно или не пушите. Ако сънят е твърде кратък или прекалено дълъг, рискът от сърдечен пристъп остава висок. До това заключение достигнаха учени от университета на Колорадо в Боулдър.

Изследователите са проучили медицинските данни за 461 000 души, които никога не са получавали сърдечен пристъп. Взето е под внимание и качеството на съня им. В период от 7 години здравословното им състояние е било следено внимателно.

Какво излиза в крайна сметка? Оказва се, че при участниците, които спали  по-малко от 6 часа в денононощието, вероятността от сърдечен пристъп по време на изследването е с 20 процента по-голяма, отколкото за спалите 6-9 часа в денонощието. У спалите над 9 часа в денонощието сърдечните проблеми пък били с 34 процента по-чести. Оптималният сън намалява този риск у генетично предразположените хора с 18 процента.

Колкото по-голямо е отклонението от нормалното ниво на съня, толкова по-висок е рискът от сърдечен пристъп. За хората, които спали 5 часа в денонощието, рискът от сърдечен пристъп бил с 52 процента по-голям, отколкото за спалите 7-8 часа в денонщието. За спалите 10 часа вероятността била два пъти по-голяма.

Тъй че... лека нощ!

Източник: MedicalXpress