Ето какво може да запомни мозъкът от детството

06 декември 2016 г., 17:10
3675

Copyright: Nantawudth Ngoenjan / Shutterstock

Оказва се, че подсъзнателното има невероятната сила да запазва информация, която ние съзнателно сме забравили отдавна.

Ехото от загубен майчин език може да се види в мозъка десетилетия след като езикът е бил чут, откри невронауката.

Момичетата в канадското изследване са били на възраст между 9 и 17 години, когато са били тествани и са били осиновени в ранна възраст от френско говорящи семейства от китайски родители.

Поради тази причина, тяхното излагане на китайски език е било миимално и те със сигурност не са имали съзнателен спомен за майчиния си език.

“Мозъкът на детето формира представи за звуците на езика, но ние искахме да видим дали мозъкът поддържа тези представи по-късно в живота дори и човекът да не е вече изложен на езика,”  обяснява Лара Пиърс, водещият автор на изследването.

Френско-говорящите момичета, осиновени от китайски семейства са били сравнени с двуезични момичета, които говорят китайски и френски както и с друга група, която е била родена и отгледана само с френски език.

Резултатите изненадали учените напълно.

“Бяхме много впечатлени, че моделите на активиране на мозъка на осиновените китайски момичета, които напълно са изгубили или прекъснали връзката с езика напълно са съвпаднали с моделите на тези момичета, които са говорили китайски от рождението си.”

Невронните структури, които поддържат този модел, са могли да бъдат придобити само през първите месеци от живота на момичетата.

Моделът напълно се е различавал от този при първата група на едноезични френско говорящи момичета. 

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари