Ето как цветовете и светлината засягат мозъка и тялото

02 октомври 2017 г., 17:10
1453

злагането рано сутрин на синя и зелена светлина ни кара да отделим хормона кортизол, който ни стимулира и ни събужда, като спира секрецията на мелатонин. Снимка: NanamiOu / Shutterstock

Светлочувствителните клетки, известни като конуси, се намират в ретината в задната част на окото и изпращат електрохимически сигнали към визуалния кортекс, където се формират образите, които виждаме. Но сега знаем, че съществуват и ретинни ганглийни клетки, които реагират на светлината, като изпращат сигнали в централен регион на мозъка, наречен хипоталамус, който не играе роля за формирането на образите. Той е ключова част от мозъка, която отговаря за секрецията на различни хормони, които контролират много аспекти от саморегулирането на тялото, включително температура, сън, глад и циркадния ритъм.

Излагането рано сутрин на синя и зелена светлина ни кара да отделим хормона кортизол, който ни стимулира и ни събужда, като спира секрецията на мелатонин. Късно вечерта, когато количеството синя светлина в слънчевото греене е намаляло, мелатонинът се отделя в кръвта и ставаме сънливи.

Това означава, че съществува път между окото и хипоталамуса, който не формира образи, и е избирателно чувствителен към късите дължини на вълните на светлината, които са основно синята и зелената светлина от видимата част на спектъра на електромагнитното лъчение.

За този път се смята, че е отговорен за сезонното афективно разстройство, при което настроението при хората се разваля по време на мрачните зимни месеци и което може успешно да бъде третирано с излагане на слънчева светлина сутринта.

По сходен начин има данни, които показват, че излагането на ярка, късовълнова светлина за няколко часа преди лягане, повишава възбудимостта и засяга качеството на съня след това. А лошият сън е свързан с болести като диабет, затлъстяване и сърдечно съдовите заболявания.

Скорошно изследване откри ефект на цветната светлина върху сърдечния ритъм и кръвното налягане: червената светлина повишава сърдечния ритъм, а синята го снижава.През 2009 година на спирки в Токио са били поставени специални сини светлини, след което е бил регистриран спад на самоубийствата с цели 74%. Подобни светлини са били инсталирани и на лондонското летище Гатуик.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари