Предстои ти парти с балони, но не ти се занимава да ги надуваш с уста един по един. Защо просто не впрегнеш силата на хилядите малки „работничета“, живеещи в маята?

От какво се нуждаеш:

- празна стъклена бутилка (например от сок);
- един балон;
- половин пакетче жива мая (може да я купиш от магазина);
- топла вода;
- захар;
- конец.

Какво трябва да направиш:

1. Постави половината от пакетчето мая в бутилката и добави един или два пръста топла вода. Маята се състои от множество гъбички, които „спят” на студено.

2. Добави една-две чаени лъжички захар. По този начин нашите малки сънливи приятелчета ще се сдобият с храна.

3. Разклати бутилката леко. Така съставките ще се разтворят.

4. Постави балона на гърлото на бутилката, така че да прилепва плътно, като предварително си го надул леко. Стегни го с конеца. Остави на топло за около 20-30 минути.

Как работи?

Както споменахме по-горе, маята се състои от гъбички, които, когато се хранят, отделят газа въглероден двуокис (също като този, който ние издишваме). Те са особено полезни на хлебарите – именно чрез тях се получават множеството малки „мехурчета“ в хляба. Как? Много просто. Когато маята влиза в контакт с другите продукти, които образуват тестото, тя започва да отделя въглероден двуокис и кара хляба да бухне. А щом влезе във фурната да се пече, маята, или по-точно микроорганизмите, загиват, като оставят следата от своята работа – въздушните мехурчета.

В нашия случай, когато гъбичките в маята осъществят контакт със захарта, те отделят въпросния въглероден двуокис. Първоначално изпълват обема на бутилката, а накрая – и на балона. 

Стефан Илиев